Ana Sayfa Ordu Haber 5 Aralık 2017 410 Görüntüleme

FINDIK BİTTİ Mİ?

Fındık sezonunda üç ayı geride bırakırken piyasada bir yavaşlama söz konusu. Şu an da Piyasaya çok fındık gelmiyor ve üreticinin elinde de oldukça az miktarda fındık kaldı. Bu durumda üretici elinde kalan fındığı maliyetinden satmaya çalışıyor.

Fındık sezonunda üç ayı geride bırakırken piyasada bir yavaşlama söz konusu. Şu an da Piyasaya çok fındık gelmiyor ve üreticinin elinde de oldukça az miktarda fındık kaldı. Bu durumda üretici elinde kalan fındığı maliyetinden satmaya çalışıyor.
Fındık sezonunda üç ayı geride bırakırken piyasada bir yavaşlama söz konusu. Şu an da Piyasaya çok fındık gelmiyor ve üreticinin elinde de oldukça az miktarda fındık kaldı. Bu durumda üretici elinde kalan fındığı maliyetinden satmaya çalışıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, “Geride kalan fındık sezonunda açıklanan rekolte çıkmadı. Ne TMO’ya ne de serbest piyasaya fındık gelmiyor ve üreticinin elinde çok az fındık kalmış bulunuyor.” diye konuştu.

“Şu An TMO’ya Rağbet Yok”

TMO bazı ilçelerde alımlara devam etmesine karşın, talep olmamasına değinen Soydan, “Bu sene beklenilen rekolte çıkmıyor. Açıklanan rekoltenin altında bir fındık görüyoruz. Fındıktaki bu seneki düşük fiyatlardan dolayı Toprak Mahsülleri Ofisi’nin müdahale alımları, alım başladıktan 15-20 gün sonra kriterlerdeki değişimden dolayı ciddi bir fındık aldı. 140 bin ton gibi bir fındık aldı. Bizim için önemli olan arka ilçelerimizde de fındık alımlarının devam etmesiydi ve bu alımlar gerçekleşti. Ama bugünlerde özellikle çakıldak fındık dediğimiz yüksek ilçelerimizi kapsayan fındık genelde fiyatların TMO seviyelerinde olması, üreticilerinde buralarda genelde hem TMO’ya hem serbest piyasaya indirmesi şu anda da TMO’ya bir rağbet yok. Fındık hareketliliği de fazla görülmüyor. Ondan dolayı da TMO yüksek ilçelerde alımlarını geçici olarak durdurdu. Çünkü fındık gelmeyince ana merkezine yönlendirdi. Özellikle Ünye, Fatsa ve Altınordu bölgesinde alımlarına devam ediyor. Ama buralarda da bir yoğun talep yok. Ancak TMO’nun alımlarının devam etmesi gerekiyor. Üretici isterse günübirlik bile TMO Müdürlüğü’nü arayarak fındığını götürebiliyor. Çünkü elinde kalan fındıkta üreticiler açısından hem TMO’yu takip ediyor hem de serbest piyasayı özellikle bir kıpırdama, az bir yükselişin daha ne kadar devam edecek diye TMO’yu garanti görerek serbest piyasayı takip ediyor şuanda.” şeklinde açıklamada bulundu. Fındığın şu a içinde bulunduğu durumu değerlendiren Soydan açıklamalarına devam etti.

“Önemli Olan Üreticinin Elindeki Fındığın TMO’ya Girmesi”

TMO alımlarını bazı ilçelerde durdurmuş olsada son ana kadar fındık alımlarına devam edecek. Buna da dikkat çeken Soydan, “Üreticinin elinde kısmi bir fındık var. Ancak önemli olan üreticinin elindeki fındığın TMO’ya girmesi. TMO’da zaten şuanda üreticinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ni (ÇKS) başkalarına kullandırma gibi durumları da en iyi şekilde takip ediyor. Şuanda piyasa yavaşladı ama TMO belli bir süre devam etmeli. Çünkü üreticinin elinde fındığın ciddi boyutta bittiği görülmeli. Ama şu tarihte biz alımları durduracağız da dememeli, demiyor da zaten. Belli bir süre daha piyasada regülatör olarak devam etmeli. Aldığımız bilgilerde yine de alıma devam edecekler. Herhangi bir problem görmüyoruz” şeklinde açıklama yaptı. Üreticinin kendini güvende hissetmeye devam etmesi gerektiği yorumunda bulundu.

 

 

İlginizi çekebilir

BAŞ’TAN BEYANNAME UYARISI

BAŞ’TAN BEYANNAME UYARISI

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri