Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin,Ordu’nun turizm açısından geliştiğini ancak fındık sanayisinin gelişmesi gerektiğini dile getirdi. “Fındık hem sanayi hem de tarım ürünü” diyen Şahin İlin başlıca geçim kaynağının da fındık olduğunu söyledi.
Şahin,Ordu’nun turizm açısından geliştiğini ancak fındık sanayisinin gelişmesi gerektiğini dile getirdi. “Fındık hem sanayi hem de tarım ürünü” diyen Şahin İlin başlıca geçim kaynağının da fındık olduğunu söyledi.
“Şehrin Tüm Ekonomisi Fındığa Bağlı”
Türkiye’de ki fındık üretiminin 3’te 1’i Ordu’dan sağlanıyor. Bu aynı zamanda Dünya üretiminin yaklaşık olarak 4’te 1’ine tekabül ediyor. Bu konuyla ilgili olarak konuşan Şahin, “Ordu’nun ekonomisi herkesin bildiği gibi fındığa dayalı bir ekonomi. Şuanda tamam bir turizm kentiyiz, büyümekte olan bir sanayimiz var. Ticaret sektörümüz var ama ticaret sektörünü en çok etkileyen ana kaynak fındık. Türkiye’nin değil dünyanın en fazla fındık üreten iliyiz. Ekonomi fındığa dayalı zaten Türkiye fındığının da 3’te 1’i Ordu’da üretilmekte, dünya fındığının 4’te 1’i Ordu’da üretilmekte. Fındık hem sanayi ürünü hem tarım ürünü kabul edebiliriz. Ülkemize de en fazla döviz kazandıran bir ürün. Kim ne derse desin Ordu ekonomisi fındığa dayalı” şeklinde konuştu.
“Fındık Fiyatlarında Yaşanan Düşüş Her Şeyi Etkiledi”
Halkın serbest piyasada döviz kurunda ki etkiler sebebiyle de & liradan bile fındık satışı yaptığını söyleyen Şahin, “Şuanda Ordu ekonomisi, çok iyi gidiyor diyen yalan söyler. Ordu ekonomisi fındığa dayalı olduğu için geçen sene fındık fiyatları 12 TL ile kapandı. Doların 3 lira 20 kuruş olduğu dönemde fındık fiyatlarının en son Haziran ayındaki satışı 12 liraydı, şuanda fındık 8 lira. Üreticinin elinde fındık bitmek üzere TMO desteği, güzel bir destek oldu ama geçen sene kapanan fındık fiyatından TMO fındık almalıydı. En az 12 TL’ye almalıydı. Minimum 12’nin altına düşmemeliydi. TMO, 1 ay piyasaya geç girdi, Ekim ayında piyasaya girdi. Herkes fındığını 30 Ağustos itibariyle piyasaya sürüyor. Köyden şehre gelen memur grubu, ticaret grubu, şehirde yaşayan halk şehre dönmesi için fındığını bir yere teslim etmesi lazım ya emanete veriyor ya da tüccara satıyor. Bu sene Eylül ayı içinde ve Eylül ve Ekim sonlarında fındık fiyatları hiç 8 lirayı geçmedi. Hatta Kasım’ın 15’ine kadar fındık 8 lirayı geçmedi. Geçen seneki fiyata göre tam yarı yarıya düşmüş. 12 liranın yarısı kadar, döviz kurunu da koyarsan 6 liraya biz fındık sattık. Zaten maliyetin altında bir satış oldu. Ordu ekonomisi şuanda bırakın ticaret sektörünü, giyim sektörü biraz keyfi olabilir. Lokantaya yemek yemeye gitmeyebilirsin ama fırındaki ekmek satışları bile en az 3’te 1 oranında düştü” diye açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalarını fındığın gerçek değerine ulaşması gerektiğini belirtmek için yaptığını da vurguladı.
“Ordu Fındıksız Yapamaz”
Endüstri alanında da fındık zerine plan kurulması gerektiğine değinen Şahin, “Ordu fındıksız yapamaz. Bizim ana geçim kaynağımız fındıktır, fındığa dayalı bir sanayi kurmalıyız. Biz çikolata projesini bunun için yaptık. Fındığa dayalı bir yön çizmeliyiz. Bizim ekonomimizin fındığa dayalı olması lazım. Sanayimizin de ağırlıklı olarak fındık sanayisi olması lazım” diye belirtti. Fındığın ülke ekonomisi açısından da önemli bir yeri olduğunu kaydeden Şahin sanayi alanında da fındığa ağırlık verilmesi gerektiğine özellikle dikkat çekti.Sanayi konusundaki planların fındık üzerine kurulması gerektiğini kaydeden Başkan Şahin; “Ordu fındıksız yapamaz. Bizim ana geçim kaynağımız fındıktır, fındığa dayalı bir sanayi kurmalıyız. Biz çikolata projesini bunun için yaptık. Fındığa dayalı bir yön çizmeliyiz. Bizim ekonomimizin fındığa dayalı olması lazım. Sanayimizin de ağırlıklı olarak fındık sanayisi olması lazım” ifadelerini kullandı.