Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, Ordu’dan 2017 yılında yapılan ihracat miktarının bir önceki yıla göre yüzde 36 oranında artış gösterdiğini açıkladı.
Ünal, ihracat miktarının artışının sevindirici gelişme olduğunu belirterek, “Ordu’dan fındık başta olmak üzere maden ürünleri, mobilya, inşaat malzemeleri ve sebze ihracatında geçen yıl 236 milyon dolar döviz girdisi sağlandı” dedi.
Ordu’da havalimanının açılması, KOBİ ve KOSGEB desteklerinin arttırılmasıyla birlikte sektörlerin dış ihracata ağırlık vermeye başladığını belirten OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, iş adamlarının dünyanın dört bir yanına giderek ihracat ve pazarlama yapmak için büyük gayret göstermeye başladığını belirtti.
25 sektörden Ordu’ya 1 milyar lira
Özellikle fındık, madencilik, makine, inşaat malzemeleri, hazır giyim-konfeksiyon, mobilya, orman ürünleri, sebze, su ürünleri sektörlerinde ihracat miktarında ve döviz gelirinde önemli oranda artışlar olduğunu kaydeden n OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal, “Ordu’dan yapılan ihracat miktarından elde edilen döviz geliri bir önceki yıla göre yüzde 36 oranında artış gösterdi. 2016 yılında 25 sektörden yapılan ihracat döviz geliri 173 milyon 597 milyon dolar iken bu rakam 2017 yılında 236 milyon 672 bin dolar olarak gerçekleşti. Buna göre 25 sektörümüzün dış ihracatından Ordu ili ekonomisine yaklaşık 1 milyar lira katkı sağlandı” diye konuştu.
Fındık ve madencilik sektörleri büyüdü
Ünal, 2017 yılında en çok ihracatın fındık sektöründe yapıldığını da kaydederek, “Ordu ilinden 2016 yılında yapılan fındık ihracatından 122 milyon 680 bin dolar döviz girdiği elde edilirken bu rakam 2017 yılında yüzde 45 artışla 178 milyon 651 bin dolar olarak gerçekleşti. İkinci sırada madencilik ihracatı yer aldı. Madencilik ürünlerinde 2016 yılında 14 milyon 430 bin dolar döviz girdisi elde edilirken 2017 yılında 17 milyon 450 bin dolar gelir sağlandı. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 2016 yılında 13 milyon 612 bin dolar iken 2017 yılında yaklaşık 17 milyon dolar döviz sağlandı” açıklamasında bulundu.
Ünal, bu sektörleri kimyevi maddeler, hazır giyim-konfeksiyon, hububat-bakliyat, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri, sebze ve dondurulmuş veya fileto hamsi gibi su ürünlerinin takip ettiğini dile getirdi.
“Liman olursa ihracatımız katlanır”
Ünal, Ordu’da tam kapasite faaliyet gösteren ve uluslararası özellik taşıyan bir liman eksikliği yaşandığına dikkat çekti. Ünal, “Uluslararası ölçekte bir limanımız olduğu takdirde yıllık 236 milyon dolarlık ihracat gelirini 500 milyon dolarlara taşıyabiliriz. İş adamlarımızın önündeki imkan ne kadar iyi olursa ihracatımız o derece yüksek olacaktır” dedi.
Gelecek yıl sonunda Karadeniz-Akdeniz yolunun tamamlanacağını, bu durumda İç Anadolu Bölgesi’nin Karadeniz’e ulaşacağına da dikkat çeken Ünal, “Bu yolun açılmasıyla birlikte liman ihtiyacı büyük oranda hissedilmeye başlanacaktır. Dolayısıyla ufkumuzu ve vizyonumuzu geniş tutarak liman için çaba göstermeliyiz” açıklamasında bulundu.