Ana Sayfa Ordu Haber 16 Şubat 2017 186 Görüntüleme

2016’da 109. sırada olan ODÜ, 2017 yılında 90. sırada “BU BAŞARI ORDU’NUN GURURUDUR”

Dünya çapında 19 binden fazla üniversitenin değerlendirmeye alındığı dünyanın en kapsamlı sıralama sistemi olan Webometrics’in Dünya Üniversite Sıralamalarına göre 2016'da 109. sırada olan Ordu Üniversitesi, 2017 yılında 90. sıraya yükseldi.

Dünya çapında 19 binden fazla üniversitenin değerlendirmeye alındığı dünyanın en kapsamlı sıralama sistemi olan Webometrics’in Dünya Üniversite Sıralamalarına göre 2016’da 109. sırada olan Ordu Üniversitesi, 2017 yılında 90. sıraya yükseldi.
2006 yılında kurulan ve çok kısa geçmişine rağmen yaptığı büyük atılımlar ve gerçekleştirdiği çalışmalarla adından söz ettiren Ordu Üniversitesi, hem Türkiye hem dünya üniversiteler arasındaki yerini üst sıralara taşıyor. Webometrics 2016 yılı Temmuz ayı verilerine göre 109’uncu sırada olan Ordu Üniversitesi altı ayda grafiğini 19 basamak yükselterek 2017 yılı Ocak ayı verilerine göre 90’ıncı sıraya yerleşti.
ODÜ Rektör Tarık Yarılgaç, yapılan bilimsel çalışmaların kalitesini, çeşitliliğini ve sayısını artırmak, herhangi bir konuyla ilgili bilimsel araştırma yürüten akademisyenlerin erişimine sunulacak şekilde internet ortamında yayınlanmasını teşvik etmek amacıyla belli aralıklarla yapılan bu sıralamanın bütün üniversitelerin akademik performanslarını görmelerini sağladığı için ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.
Rektör Yarılgaç, “Dolayısıyla yazılan her makale, çıkarılan her kitap, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen her deney bilime katkı sağlayacak ve kurumumuzun ulusal ve uluslararası platformda basamakları hızla çıkmasına vesile olacaktır. Yürütülen bilimsel çalışmalar neticesinde bir önceki döneme göre 19 sıra birden yükselmek üniversitemiz adına sevindirici bir gelişmedir ancak akademik bir hüviyete sahip olan kurumumuz için yeterli değildir. Ordu Üniversitesi olarak yeni nesil üniversiteler içerisinde hızla ilerleyebilecek bilimin gelişmesine katkı sağlayan metotlar üretmeye devam etmeliyiz” dedi.
Sıralama nasıl yapılıyor?
İspanya Ulusal Araştırma Konseyi (CSIC) bünyesinde faaliyet gösteren bir araştırma grubu olan Cybermetris Laboratuvarı tarafından yapılan sıralamada, internet üzerinde akademik araştırma kurumlarının varlığını artırmak ve bilimsel makalelerin açık erişim yayınını teşvik etmek amaçlanıyor.
2004 yılından bu yana üniversitelerin alan adlarına göre bir sıralama yapan Webometrics, bu sıralamayı mevcudiyet (presence), Google arama motorundan elde edilen tarama sonucuna dayanan ve ilgili üniversitenin toplam web sitesi ve dosya zenginliği sayısını gösteren değer (yüzde 10), görünürlük (visibility), ilgili üniversitenin sitesine verilen tekil bağlantı (link) sayısına dayanan görünürlük kriteri (yüzde 50), açıklık/şeffaflık (openness/transparency), Google Scholar Citations veri tabanında ilgili üniversitenin kurumsal profilinden elde edilen ve akademik dosyaları gösteren değer (yüzde10), seçkinlik/başarı (excellence), ilgili üniversitenin 2010-2014 yılları arasındaki 5 yıllık süreçteki Schimago verileri (disiplin bazında en çok atıf alan yüzde 10’luk dilime giren yayın) (yüzde 30) gibi kriterlere bakarak oluşturuyor.

 

 

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri