Ana Sayfa Ordu Haber 15 Nisan 2020 456 Görüntüleme

AKÇA: KÜLLEME TEHLİKESİNİ UNUTMAYIN

Çok değerli çiftçilerimiz kovit-19 virüsü ile mücadele ettiğimiz şu günlerde tarımsal ve hayvansal üretiminde devam etmesi geleceğimiz için olmazsa olmazımızdır. Bizim yöremizde Nisan ayı başlarından itibaren birinci dönem yazlık gübreleme işlemleri başlamış olup;yavaş yavaş da hastalıklarla mücadele zamanı da yaklaşmıştır.

Çok değerli çiftçilerimiz kovit-19 virüsü ile mücadele ettiğimiz şu günlerde tarımsal ve hayvansal üretiminde devam etmesi geleceğimiz için olmazsa olmazımızdır.
Bizim yöremizde Nisan ayı başlarından itibaren birinci dönem yazlık gübreleme işlemleri başlamış olup;yavaş yavaş da hastalıklarla mücadele zamanı da yaklaşmıştır.
KÜLLEME HASTALIĞI VE MÜCADELESİ
Külleme hastalığı fındık bitkisinin mantar hastalığıdır. Bu mevsimde hastalık yaprağın alt kısımlarına yerleşerek yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları,sarımsı beneklenme lekeleri ve sonrasında kahverengine dönüşerek erken dökülmeler görülür.Genç sürgünlerde ise un serpilmiş görüntüsü vardır.Erken dönemde hastalıkla buluşan çotanaklar ise kurumaktadır.
Hastalık Nisan ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla kendini göstermeye başlamaktadır. Bu dönemde çotanak bağlamaya başlamadan ilaçlama işleminin yapılması çok önemlidir.İlaçlama yapılırken dalların ve yaprakların tüm yüzeyleri güzelce ilaçlanmalıdır.Fakat çok sıcak ve çiseli havalarda ilaçlama yapılmamalıdır.
İlaçlama yapılırken tüm koruyucu önlemler alınmalıdır.
Bu hastalıkla mücadelede esas olan diğer hususlara da dikkat edilmelidir. Bahçeler budanırken güneş ışığından daha fazla faydalanacak şekilde ve hava sirkülasyonun sağlanacağı şekilde yapılmalıdır.Ayrıca yabancı ot mücadelesi de ihmal edilmemelidir.
Bu hastalık mantar hastalığı olduğu için bu mantarın yaşayacağı ortamların sağlanmamasına dikkat edilmelidir. Hastalık bulaşmış dip sürgünleri(ışkın)ve yapraklar toplanıp imha edilmelidir.Yine sonbaharda yaprakların yarısının döküldüğü zamanlarda “bordo bulamacı” uygulaması ve dökülen yaprakların toplanarak imha uygulaması mutlaka yapılmalıdır.

Tasarım | Fega Bilişim Teknolojileri